Als ik aan kunstgras denk dan associeer ik dat direct met rubberen balletjes. Er zijn echter ook kunstgrasvelden die amper te onderscheiden te zijn van natuurgras. Het heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen en het heeft een snelle technologische ontwikkeling doorgemaakt. Maar naast alle voordelen die kunstgras biedt is er ook kritiek. Het zou meer blessures veroorzaken dan natuurgras. Wat is hiervan waar?

Verschillende generatie kunstgrasvelden

Er zijn verschillende kunstgrasvelden te onderscheiden. De tweede generatie (is een dichte mat, ziet er van boven uit als een dicht tapijt) is geschikt voor hockey en tennis maar minder geschikt voor voetbal. Voor het voetbal is er om die reden een derde generatie ontwikkeld waarbij de vezels en de polen langer zijn en verder uit elkaar staan. Ook wordt het gekenmerkt door de rubberen korreltjes dat er tussen wordt gestrooid waardoor het geschikt is gemaakt voor het voetbal.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

  • Goede schokdemping.
  • Kunstgrasvelden kunnen vaker belast worden. Één kunstgrasveld vervangt ongeveer vier natuurgrasvelden.
  • Minder kans op knieblessures.
  • Het speelveld is egaler waardoor je meer controle over de bal hebt.
  • De veldbelijning verdwijnt niet.
  • Seizoensonafhankelijk.
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Lange levensduur, hoge slijtvastheid.

Is een kunstgrasveld een zegen of juist een vloek

In het voetbal is er meer weerstand tegen kunstgras dan in andere sporten. Het is niet altijd een gelukkig huwelijk. De voetbalsport is vrij conservatief en breken niet snel met tradities. Veranderingen gaan vrij langzaam en innovaties worden niet altijd direct omarmd. De tegenstanders van kunstgras zijn bang dat het een ‘ander spelletje’ wordt. Het zal technischer en sneller worden. Het neigt dan naar zaalvoetbal, maar dan op een groter veld. Ondanks de kritiek lijkt de ontwikkeling zich door te zetten.

In Nederland willen we graag voorloper zijn op innovatief gebied, maar als je kijkt naar de grote voetbalcompetities, dan wordt daar uitsluitend op natuurgras gespeeld. Er zijn tegenwoordig ook hybride systemen, waar een kunstgrasbasis gebruikt wordt om natuurgrasveld in te laten groeien. Het natuurgras wordt door het kunstgras versterkt waardoor het een goede grasmat blijft.

Dit hybride sportsysteem brengt veel voordelen met zich mee. Het speelgevoel en het uiterlijk zijn gelijkwaardig aan dat van een natuurgrasveld. Bovendien kan door deze combinatie het natuurgras tot wel 20 uur per week langer op het veld worden getraind. Het veld is onder verschillende weeromstandig-heden intensiever bespeelbaar dan een volledig natuurgrasveld. De toekomst zal uitwijzen of dit optimisme stand zal houden.

Meer blessures op kunstgras?

Voor veel voetballers valt het niet mee om afwisselend op kunstgras en natuurlijk gras te spelen. Deze overgang kan in het begin gepaard gaan met de nodige spierpijn. De gewenning is voor veel voetballers een reden om aan te nemen dat het spelen op kunstgras een verhoogde kans geeft op blessures. Ook bij trainers leeft het idee dat het aantal blessures door het spelen op kunstgras is toegenomen. Voor kunstgras van de derde generatie is hiervoor echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden.

Inmiddels is over dit onderwerp wetenschappelijk onderzoek verricht in diverse landen, op verschillende niveaus, binnen diverse leeftijdscategorieën en tussen mannen en vrouwen. Ook het aantal blessures evenals de soort en de mate van de voetbalblessure op gras in vergelijking met derde generatie kunstgras is onderzocht. Het aantal, de soort en de mate van ernst van de blessures verschilt niet veel tussen gras en kunstgras. Het verschil loopt wel op indien het vergeleken wordt met eerdere generatie kunstgrasvelden.