Een pees is een verlengstuk van je spier en hecht zich vast aan het bot. Een pijnlijke pees die geleidelijk ontstaat is meestal het gevolg van overbelasting. Feitelijk spreek je niet over een peesontsteking, omdat de klachten niet worden veroorzaakt door ontstekingsverschijnselen. Het past beter bij het klachtenbeeld om het een peesblessure te noemen.In het verdere verloop van het artikel beschrijven we onder meer de symptomen en de behandeling.

Wat zijn de symptomen?

De aandoening komt vooral voor in de elleboog, achillespees, schouder, voet en de pols. Deze aandoening zal je geduld aardig op de proef stellen omdat het vanwege de matige doorbloeding van de pees niet snel zal genezen. Een peesontsteking is een frequent voorkomende aandoening die veel invloed heeft op je dagelijks activiteiten, met name wanneer de blessure chronisch wordt. De klachten komen in het bijzonder voor bij actieve mensen en sporters.

De symptomen die het meest op de voorgrond treden zijn pijn, een mogelijke verdikking en ochtendstijfheid. De pijn doet zich met name voor in het middelste deel van de pees omdat daar het peesweefsel het minst doorbloed is. Bij een overbelaste pees ontstaan er kleine scheurtjes in het peesweefsel. Acute pijn duidt meestal op ernstiger letsel. Een achillespeesbrace kan de klachten mogelijk verlichten.

De klachten beginnen vaak onschuldig en openbaren zich vooral na een intensieve inspanning. Wanneer daar geen gehoor aan wordt gegeven kan de peesontsteking verergeren en zich ook al bij aanvang van een activiteit presenteren en zelfs bij een lichte inspanning. Op een gegeven moment kunnen de klachten dusdanig vergevorderd zijn dat je mank gaat lopen en je de klachten ook in rust voelt. Het wordt vervolgens steeds moeilijker om de pijn te negeren. Als je eenmaal in deze fase bent beland dan wordt je door de peesontsteking gedwongen om relatieve rust te nemen en voor een doeltreffende behandeling te kiezen.

De behandeling van een peesontsteking

Bij een peesontsteking is het belangrijk om in beweging te blijven zodat het peesweefsel voldoende voorzien wordt van bloed. Aangezien peesweefsel een matig doorbloedde structuur is wordt het belang van een goede doorbloeding groter. Een goede doorbloeding betekent dat er sneller herstel optreedt. Naarmate je ouder wordt neemt de bloedtoevoer in de pezen af en dat maakt de pezen ook direct kwetsbaarder. Het herstelvermogen neemt daarmee af en je hebt langer de tijd nodig om van een inspanning te herstellen.

Wanneer je tussen de activiteiten te weinig hersteltijd neemt vergroot je daarmee de kans op een overbelaste pees. Vervolgens treden er kleine scheurtjes in de pees op waardoor de kwaliteit en de treksterkte van de pees afneemt. Het kwaliteitsverlies maakt de pees zwak. Bovendien neemt de kwaliteit af als je de pezen te weinig belast. If You Don’t Use It, You Lose It! Om de pees te laten terugkeren naar het oorspronkelijk niveau zijn er een aantal behandelmogelijkheden voorhanden, te weten:

  • Excentrische oefeningen
  • Activiteiten dat binnen de belastbaarheid van je pees ligt zoals fietsen of zwemmen
  • Extracorporele shock wave therapie (ESWT)
  • Massage/fricties
  • Injecties met corticosteroïden
  • Pijnstillers / ontstekingsremmers

Behandelmogelijkheden

Excentrische oefeningen
Deze behandelmethode is erop gericht om de doorbloeding in de pees te stimuleren zodat het sneller zal genezen. Door deze oefening rangschikken de peesvezels zich ook beter waardoor je een regelmatig vezelpatroon krijgt, wat de pees zijn sterkte geeft. Bovendien kan het peesweefsel na het volgen van een excentrisch oefenprogramma meer rek verdragen zodat het meer kracht op de spier kan overbrengen. Na enkele maanden trainingen zijn er meestal al duidelijke verschillen merkbaar. Helaas zal niet ieder persoon volledig klachtenvrij worden. Dit is afhankelijk van veel factoren zoals de leeftijd en de ernst van de peesontsteking.

Blijf in beweging
Ondanks dat je de huidige fysieke activiteiten moet staken of moet aanpassen zijn er altijd mogelijkheden om de pees in beweging te houden zonder dat het gaat protesteren. Dit is een zeer belangrijk onderdeel in het herstel. Bij een achillespeesblessure kun je bijvoorbeeld op een lage versnelling gaan fietsen. Ook voor je pols, elleboog, voet en schouder zijn er tal van mogelijkheden om het op een minder intensieve manier te belasten en/of te trainen.

Extracorporele shock wave therapie (ESWT)
Een behandeling met deze therapievorm wordt vaak ingezet als er kalkafzetting in de pees aanwezig is. Vooral de pezen rondom de schouder zijn hier vatbaar voor. Bij sommige mensen wil in het beschadigde gebied zich kalk afzetten. Extracorporele shock wave therapie dringt diep door in de structuren en vergruist de kalk in de pees. Hierdoor ontstaat er weer meer ruimte in de pees wat gunstig is voor de doorbloeding. Deze therapievorm wordt vaak gecombineerd met andere behandelvormen.

Massage/fricties
Dit is een gevoelige behandelmethode omdat er op de pijnlijke plek wordt gedrukt en gemasseerd. De achterliggende gedachte is dat je met het frictioneren het peesweefsel enigszins moedwillig beschadigd zodat het herstelproces opnieuw wordt aangezwengeld. Deze methode wordt meestal ingezet als andere therapievormen onvoldoende effect hebben.

Injecties met corticosteroïden
Wanneer je met een peesontsteking bij je huisarts komt dan is de kans aanwezig dat je een injectie krijg met corticosteroïden. Toch is enige terughoudendheid gewenst omdat het diverse bijwerkingen heeft. Bovendien zal het de pees bij herhaaldelijk gebruik juist verzwakken. De injecties hebben op korte termijn effect, maar op lange termijn zijn de resultaten teleurstellend.

Pijnstillers en ontstekingsremmers
Het gebruik van pijnstillers kan verlichting geven, maar kan ook een averechts effect opleveren. Door de pijn te onderdrukken bestaat de kans dat je de pees juist gaat overbelasten omdat je simpelweg de pijn minder voelt. Het innemen van ontstekingsremmers heeft geen enkel effect omdat de aandoening niet op basis is van een ontsteking, maar juist veroorzaakt wordt door microscheurtjes in het peesweefsel.

Referenties:

Front Aging Neurosci. 2015 Nov 9;7:211. eCollection 2015.Mechanical Stimulation (Pulsed Electromagnetic Fields “PEMF” and Extracorporeal Shock Wave Therapy “ESWT”) and Tendon Regeneration: A Possible Alternative.Rosso F1, Bonasia DE1, Marmotti A1, Cottino U1, Rossi R1.

 

Sports Health. 2015 Sep-Oct;7(5):415-20. doi: 10.1177/1941738114568775. Epub 2015 Jan 23.Patellar Tendinopathy.Schwartz A1, Watson JN2, Hutchinson MR2.

 

Clin Sports Med. 2015 Oct;34(4):607-24. doi: 10.1016/j.csm.2015.06.010. Epub 2015 Jul 31.Chronic Achilles Tendon Disorders: Tendinopathy and Chronic Rupture.Maffulli N1, Via AG2, Oliva F2.

 

J Bone Joint Surg Am. 2015 Jul 15;97(14):1187-95. doi: 10.2106/JBJS.O.00002.Everything Achilles: Knowledge Update and Current Concepts in Management: AAOS Exhibit Selection.Uquillas CA1, Guss MS1, Ryan DJ1, Jazrawi LM1, Strauss EJ1.

 

Cir Cir. 2015 Jan-Feb;83(1):74-80. doi: 10.1016/j.circir.2015.04.029.[Eccentric strength training for the rotator cuff tendinopathies with subacromial impingement. Current evidence].[Article in Spanish]Macías-Hernández SI1, Pérez-Ramírez LE2.

 

Clin Sports Med. 2015 Apr;34(2):363-74. doi: 10.1016/j.csm.2014.12.006. Epub 2015 Jan 24.Treating tendinopathy: perspective on anti-inflammatory intervention and therapeutic exercise.Joseph MF1, Denegar CR2.

 

Cochrane Database Syst Rev. 2015 May 26;(5):CD010960. doi: 10.1002/14651858.CD010960.pub2.Injection therapies for Achilles tendinopathy.Kearney RS1, Parsons N, Metcalfe D, Costa ML.

 

J Am Acad Orthop Surg. 2014 Nov;22(11):707-17. doi: 10.5435/JAAOS-22-11-707.Calcific tendinitis of the rotator cuff: management options.Suzuki K, Potts A, Anakwenze O, Singh A.

 

Clin Rheumatol. 2014 Dec;33(12):1695-706. doi: 10.1007/s10067-014-2572-8. Epub 2014 Mar 21.Intra-articular and soft tissue injections, a systematic review of relative efficacy of various corticosteroids.Garg N1, Perry L, Deodhar A.