Wat is een sportershernia en hoe kun je het behandelen?
Een sportershernia (hernia inguinalis), ook wel een liesbreuk genoemd, is een breuk in een lager gelegen buikspierwand in het lieskanaal. Dit ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Het is een aandoening die relatief veel voorkomt in sporten met een trappende beweging zoals voetbal en vechtsporten. Mede daarom heeft het in sportmedische termen de benaming ‘sportershernia’ gekregen.
Wat is de oorzaak van een sportershernia?
Een sportershernia kan voor verwarring zorgen aangezien een hernia vaak geassocieerd wordt met de wervelkolom. Een hernia is een uitstulping. Bij een sportershernia zal er een uitstulping te zien zijn ter hoogte van de lager gelegen buikspieren
In de loop der jaren kan er een zwakke plek of een opening (breukpoort) in de buikwand ontstaan. Dit gebeurt niet altijd geleidelijk. Er kan ook een acuut moment aan ten grondslag liggen door bijvoorbeeld iets zwaars te tillen of wanneer je hard tegen een bal aantrapt. Een liesbreuk kan ook aangeboren zijn. Statistisch gezien komt een liesbreuk bij vrouwen minder vaak voor dan bij mannen. De reden hiervan is dat de liesregio bij mannen kwetsbaarder is dan die van vrouwen. Enkele risicofactoren zijn:
- Overgewicht zorgt voor een toename van de druk op de buikwand
- Fors hoesten
- Persen tijdens de stoelgang
- Zwaar tillen
- Zwakke buikspieren
Symptomen van een liesbreuk
De hernia wordt meestal zichtbaar door op de rug van je hand te blazen. Bij een positieve test verschijnt er bij de buikwand een uitstulping. Wanneer er een sportershernia is gediagnosticeerd komen er vaak ook andere problemen aan het licht.
Een dergelijke blessure is vaak een aaneenschakeling van lichamelijke ongemakken zoals een ontsteking van het schaambeen, peesontsteking van een of meerdere adductoren en/of een zenuwbeklemming. De zenuw aan de binnenzijde van het bovenbeen prikkelt de spieren waardoor de spieren in die regio verstijft kunnen aanvoelen. De klachten zijn over het algemeen zeurend van aard en door de schade aan de buikwand kan het ook een branderig gevoel geven.
Behandeling
De klachten herstellen niet uit zichzelf. Zodra er sprake is van een sportershernia (liesbreuk), dan is een operatie meestal onvermijdelijk. Wanneer je hiermee blijft doorlopen zal de opening van de buikwand geleidelijk aan groter worden. Een liesbreuk in beide liezen is geen zeldzaamheid. Bij een breuk in de buikwand kan zich ook een beknelling voordoen.
Dit kan veroorzaakt worden doordat de inhoud van het buikvlies (organen zoals bijvoorbeeld de darmen) uitstulpt en daardoor bekneld raakt. Om afsterving of aantasting van de inhoud van het buikvlies te voorkomen dient er op zeer korte termijn geopereerd te worden.
Referenties:
Athletic pubalgia and the “sports hernia”: MR imaging findings.
Radiology. 2008 Jun;247(3):797-807.
Sportsmen hernia: what do we know?
Hernia. 2010 Feb;14(1):5-15.