Kinesio Taping, ook wel medical taping genoemd, is een behandelvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van elastische tape. Wereldwijd wordt de tape door medici gebruikt bij spierklachten en dat argument is voor veel mensen overtuigend genoeg om in de effectiviteit van deze tape te geloven. Of deze gedachte ook strookt met de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek is een interessante vraag.

Wat is kinesio (medical) taping?

De afgelopen jaren heeft Kinesio Taping aan populariteit gewonnen bij het behandelen van diverse klachten aan het bewegingsapparaat. Het voordeel van deze tape ten opzichte van de normale sporttape is dat je minder beperkt wordt in je beweeglijkheid. Daarnaast worden er nog allerlei andere effecten geclaimd die zouden bijdragen aan het verminderen van pijn, het optimaliseren van de bloedcirculatie en het stimuleren van de lymfeafvoer.

Kinesio (medical) tape is een elastische katoenen tape dat met name door veel (sport)fysiotherapeuten gebruikt wordt. De tape is waterbestendig, hypoallergeen en is door zijn structuur in staat om te ademen, waardoor je het meerdere dagen achtereen kunt dragen. Doordat Kinesio tape de huid enigszins optilt creëert het ruimte in het gebied van de onderhuid waar de bloed- en lymfevaten zich bevinden. Het doel van deze tape is vooral gericht op het verminderen van de pijn tijdens een fysieke activiteit.

Deze tape komt oorspronkelijk uit Japan en is een behandeltechniek die het lichaam ondersteunt in het natuurlijke herstelproces. Het activeert het zenuwstelsel en verbetert het circulatiesysteem, waardoor zowel spier- als peesweefsel sneller herstelt. Daarnaast wordt de tape toegepast bij het verbeteren van de zithouding en het immobiliseren van een gewricht na bijvoorbeeld een enkelverzwikking. Door zijn elasticiteit heeft Kinesio (medical) Taping in vergelijking met normale sporttape het vermogen om enigszins mee te bewegen waardoor de druk in het aangedane gebied niet al te grote vormen aanneemt.

Onderzoeksresultaten

Een omvangrijk onderzoek die de effectiviteit van Kinesio (medical) Taping heeft getoetst stelde zich aanvankelijk de volgende vragen:

  • Is Kinesio Taping effectiever dan een placebo behandeling of wanneer een persoon met spierklachten niet in behandeling wordt genomen?
  • Heeft Kinesio Taping een groter effect op spierklachten dan andere behandelvormen?
  • Is Kinesio Taping van toegevoegde waarde wanneer deze behandelvorm wordt toegevoegd aan andere behandelvormen bij mensen met spierklachten?

De onderzoeksvragen hebben geen overtuigend bewijst kunnen vinden dat Kinesio Taping in vergelijking met geen behandeling, placebo of andere behandelvormen een groter effect heeft op de behandeling van spierklachten. Daarnaast is ook niet duidelijk naar voren gekomen dat het een meerwaarde heeft als toevoeging op andere behandelvormen.

Kortom, uitgaande van de huidige inzichten treedt er bij het gebruik van Kinesio (medical) Taping geen significante verbetering op bij mensen met spierklachten. Op dat gebied lijkt het dat de populariteit vooral toe te schrijven is aan goede marketing in plaats van wetenschappelijke onderbouwing.

Referenties:

Current evidence does not support the use of Kinesio Taping in clinical practice: a systematic review. March 2014 Volume 60, Issue 1, Pages 31–39 Patrícia do Carmo Silva Parreira, Lucíola da Cunha Menezes Costa, Luiz Carlos Hespanhol Junior, Alexandre Dias Lopes, Leonardo Oliveira Pena Costa.

Phys Sportsmed. 2014 May;42(2):48-57.Effect of kinesiology taping on pain in individuals with musculoskeletal injuries: systematic review and meta-analysis.Montalvo AM1, Cara EL, Myer GD.